Cât costă un site?

Dacă vrei un site care să îți crească afacerea, trebuie să înțelegi ce presupune, cu cine trebuie să lucrezi și care sunt prețurile corecte.

Nu sunt adeptul introducerilor lungi și plictisitoare, în general făcute cu alte scopuri decât să lămurească cititorul. (Ce alte scopuri? Sunt de natură tehnică, așa că nu intru în detalii.) Dar trebuie să explic puțin cum stau lucrurile, ca să poți înțelege cât plătești și pentru ce plătești.

Încep cu o întrebare: dacă îți cer un discount de 90% pentru ceea ce vinzi, mi-l oferi? Vorbesc foarte serios! Îmi faci 90% discount? Dacă da, ceva e extrem de suspect. Ori produsul nu e bun, ori ești o persoană neserioasă. Undeva „pute”. Corect? Probabil, însă, că NU îmi vei oferi un astfel de discount. Pentru că nu se poate. Pentru că achiziția produsului sau fabricarea lui costă mai mult decât 10% din preț, nu mai zic că trebuie să ai și un adaos. Ține minte ideea asta, pentru că are legătură cu tema noastră!

Acum, trebuie să menționez că întrebarea „cât costă un site” e la fel de precisă precum întrebarea „cât costă o mașină (un autoturism)?”. Cum îmi răspunzi la o astfel de întrebare? Îți spun eu: o să îmi pui, la rândul tău, o întrebare: „ce fel de mașină?”. Corect! O mașină nouă „pleacă” de la vreo 10.000 de Euro, și poate ajunge la câteva sute de mii. De unde vine diferența de preț? În primul rând – de la performanță, de la complexitate, de la costurile de fabricație. Ce mașină îți cumperi? Depinde de ceea ce aștepți de la ea. Dacă doar vrei să te ducă din punctul A în punctul B, și nu te interesează nimic altceva (viteza, confortul, dimensiunea, siguranța, imaginea), normal că vei cumpăra una ieftină. Dar o faci asumat! Tot asumat trebuie să decizi ce fel de site comanzi. Prima întrebare este: ce aștept de la noul site? Uite un articol care te poate ghida pentru răspuns: „Vrei un site? De ce?”.

Site ieftin? Prea ieftin ca să fie bun? Ai ghicit!

Dacă vrei un site ieftin, e plină piața! Caută pe Google „site ieftin” și o să vezi prețuri uluitoare, ceva de la 100 sau 200 de Euro. Senzațional! 200 de Euro, poate mai și negociezi și mai scazi puțin, și ai un site! Oare? Practic – da, vei avea un site. Dar – ce faci cu el? Eu încerc să te ajut să înțelegi lucrurile, ca să iei deciziile care ți se potrivesc. Nu am nimic cu cei care fac site-uri de 200 de Euro. Garantat nu sunt concurentul lor în vreun fel. Dacă îmi ceri să îți fac un site cu un preț ca ăsta, îți voi spune politicos că eu nu mă ocup cu așa ceva.

Văd că se poartă sintagma „site de prezentare”. Da, ăsta e cel mai ieftin. (Mă încearcă râsul, scuze băieți!) Nu, oamenii nu mint, chiar îți fac un „site de prezentare”. Cel mai probabil îti vor arăta câteva posibile șabloane de site, vei alege unul, și vor încărca acolo textele și imaginile tale. Dacă zici că te ajută un astfel de site, eu ce să spun?… Succes! E posibil să îți fie de ajuns, în singura situație când vrei doar ca potențialii clienți să vadă că exiști ca afacere, atunci când fie au o carte de vizită de la tine, fie îți caută numele firmei, pe care îl știu deja. Adică nu te va găsi nimeni care caută produsele sau serviciile tale, ci doar cei care îți știu adresa ori măcar numele. Îți recomand ca măcar textele să fie scrise de cineva care se pricepe. Rupe niște bănuți din buget și apelează la cineva priceput. E plin de texte gen „S.C. Vasile Impex SRL presetază servicii de …”, dar nu dă bine, crede-mă!

Ce îți trebuie pentru un site bun

Vreau să vorbim despre un site corect, competitiv, din anii noștri. Hai să îți explic puțin cum stau lucrurile. O să presupun că ai o afacere pe care vrei să o crești corect, sănătos, pe termen lung. Presupun că vrei profit, că vrei și o imagine pentru afacerea ta. Buuun! Mai presupun că ai și concurență, și că ai vrea să nu te lași mai prejos. Va să zică: vrei să ridici afacerea? Vrei mai mult profit? Mai mulți clienți? Un renume mai bun? Ai nevoie de următoarele:

Un brand (o marcă) sub care vinzi produsele.

Probabil că ai deja, sau ai decis să folosești numele firmei drept marcă. Mă întorc la exemplul de mai sus: nu vinde produsele sub numele Vasile Impex SRL, numele ăsta ar fi bine să apară doar pe factură!

De multe ori, brandul e însoțit și de un slogan. Un exemplu: Bergenbier – „Prietenii știu de ce”. Bergenbier e un brand relevant, cu rezonanță nemțească, conține și cuvântul „bere”, este exact ce trebuie. Sloganul, deși simplu, a fost gândit în urma unui studiu de piață care a arătat că împrejurarea cea mai reprezentativă pentru consumul de bere este „cu prietenii”.

Sfat: apelează la specialiști pentru brand, și – mai ales – pentru slogan! Am văzut multe sloganuri făcute de patroni, iar cele mai multe sunt slabe sau greșite. Precizez: sloganul e opțional, nu trebuie cu orice preț. Dar, dacă există, trebuie să fie bun.

Un domeniu de Internet

Domeniul de Internet este proprietatea ta (Atentie! Chiar dacă îl înregistrează altcineva în numele tău, asigură-te că e al tău, cu adevărat!). Tradus în limbaj simplu, doar pentru ce te interesează sa afli aici, Domeniul se identifică cu adresa, de genul „www.siteul-meu.ro”.
În mod ideal, domeniul trebuie corelat cu brandul sau produsul. Dacă vinzi șuruburi, să zicem, domeniul tău de Internet (adresa) poate fi de genul suruburi.ro, suruburi-germane.ro. Nu e obligatoriu, dar e bine să cuprindă deja produsul încă din adresă.

Un studiu de piață

Este menit să evalueze concurența ta (nivelul la care se expune pe Internet, punctele slabe, punctele forte, tehnicile folosite etc) și să determine cuvintele cheie (keywords) pe care le folosesc clienții atunci când caută produsele pe care le vinzi. Mare atenție aici! Totul pleacă de la cuvintele-cheie! Dacă sari peste etapa asta, ia-ți adio de la orice speranță ca site-ul tău să iasă în căutări!

Un conținut corect conceput.

Deși „conținut” al unui site înseamnă tot ce vezi pe acel site, aici mă refer doar la texte. Imaginile și alte componente intră în paragraful următor, legat de design.
Va să zică, ai nevoie de un conținut scris după următoarele criterii:

 • ireproșabil gramatical;
 • centrat pe cuvintele-cheie;
 • creat în spirit comercial, convingător, prietenos și clar.

Un design modern.

Site-ul tău trebuie să aibă un design modern, curat, în armonie cu produsul/serviciile expuse sau prezentate. Doar ca exemplu, dacă ai produse cu public preponderent feminin, o idee bună e să folosești culoarea roz / magenta sau similar. În plus, indiferent de public, site-ul trebuie să fie ușor de utilizat, ușor de înțeles.

Un site adaptat pentru orice dispozitiv.

Azi, oamenii intră pe internet de pe tot felul de dispozitive: computer, laptop, tabletă, telefon, televizor.
Uluitor câte site-uri sunt încă neadaptate (sau greșit adaptate) pentru mobil, de exemplu! Mobilul este, la momentul publicării acestui articol, cel mai utilizat dispozitiv pe Internet.

Un site creat după cele mai recente reguli de bună practică.

Trebuie, permanent, urmărite regulile publicate de Google. Aici intervine SEO (Search Engine Optimization), optimizarea pentru motoarele de căutare (Google e un motor de căutare). Un site fără SEO nu are șanse în zilele noastre. SEO este ceea ce face ca un site să fie afișat sau nu de către Google. Iar un SEO bine făcut te poate aduce chiar în prima pagină Google, pentru anumite căutări.
Ai căutat pe Google produsul tău? Ce ai găsit? Probabil concurența, nu? Te întrebi cum au ajuns acolo? Îți spun eu: probabil au site bun, optimizat pentru căutări (SEO). Probabil nu e perfect, iar ăsta poate fi avantajul tău. Dacă lucrezi cu un expert, va specula neajunsurile concurenței si le va „lua fața”.
Uite aici Ghidul Google pentru SEO, îți vei face o idee despre complexitatea aspectelor de urmărit, atunci când vrei să obții un site bun.

O prezență extinsă pe Internet.

Dincolo de site-ul tău, afacerea poate fi, și trebuie să fie, prezentă în cât mai multe locuri accesibile, populare. Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Pinterest, orice se potrivește produselor tale. Să faci câte un cont pe rețelele de tipul ăsta e gratis. Ca și în ce privește site-ul, ideal e să te bazezi tot pe un specialist, măcar la început, până când înțelegi ce face și te va instrui ce poți să faci singur(ă) mai departe.

Absolut toate afacerile de succes bifează toate ideile de mai sus. Asta e calea de urmat, dacă vrei o afacere de succes. Orice abatere de la regulile expuse sumar mai sus, înseamnă improvizație. „Las-o-așa că merge-așa!”. Nu, nu merge, crede-mă! Nu în domeniul ăsta.

Acum înțelegi că un site nu e doar o pagină? Nu e un anunț la mica publicitate, nu e un bilet lipit pe stâlpii din oraș, gen „Execut puțuri”. Nu se face la voia întâmplării, nu se pricepe oricine. Diferența între o afacere de succes și una mediocră stă, de cele mai multe ori, în felul în care există pe Internet. De fiecare dată când gândești „Ei, eu nu am o afacere mare și importantă precum eMag sau Coca-Cola”, (exemple date la întâmplare) „nu trebuie să mă prezint ca ei”, greșești! Alungă-ți acest gând. Urmează exemplele de succes, e singura cale! Și tu poți avea o imagine online comparabilă cu a giganților! Am cunoscut, în timp, afaceri de apartament cu site-uri bine făcute, cu imagine bună. Acum sunt nume mari în piață, lideri, în timp ce concurenții lor de la început probabil s-au lăsat de afaceri, deși erau „pe cai mari” la vremea respectivă.

Cine poate să îți facă un site bun?

Pe scurt, la întreaga ta prezența online poate lucra fie un expert (sau agenție), fie munca se va împărți cu angajații tăi. Există două variante:

 1. ai un departament de Marketing/PR;
 2. nu ai un astfel de departament.

Dacă ai un departament de specialitate care să îți creeze identitatea, brandul, comunicarea, și care să coordoneze munca pentru prezența online (pe Internet, adică), o parte din muncă este gata făcută. Urmează să contractați un specialist sau o agenție care să vă dezvolte un site. Va trebui să existe o comunicare continuă, se vor stabili textele, culorile, designul etc. Identitatea afacerii este partea departamentului de Marketing, construcția site-ului și optimizarea (SEO) cad în sarcina agenției sau specialistului. (Te rog ține cont de costurile pentru forța de muncă a celor de la Marketing / PR, le voi invoca mai încolo!)

Presupun, însă, că te afli în situația a doua, nu ai un departament de specialitate. Ce faci? Cauți un specialist adevărat sau o agenție, asta faci! Dacă vrei să îți ridici afacerea, asta faci! Dacă vrei să vinzi mai mult, să ai profit mai mare, asta faci! Dacă vrei să crești afacerea în mod trainic, pe termen scurt, mediu și lung, asta faci!

Cât costă un site bun?

Acum, că ai înțeles exact ce presupune un site, faptul că nu e doar un text cu poză „aruncat” undeva pe Internet, vei înțelege și ce plătești, de fapt.

Pe scurt, un site cu toate serviciile integrate (cele 8 puncte de mai sus) poate să coste începând de pe la 3000 de Euro (dacă lucrezi cu un specialist / freelancer) sau 8000-10.000 de Euro (dacă lucrezi cu o agenție). Prețurile astea sunt în România, unde lumea lucrează mai ieftin. Același lucru costă cel puțin dublu în țările civilizate. Desigur, prețurile pot fi mai mari, poate și puțin mai mici, în funcție de complexitate, de nevoile tale. Unde intervine, de exemplu, programare personalizată, vei plăti separat aceste servicii. Programare personalizată înseamnă că ai nevoie de funcționalități speciale, care nu se regăsesc printre cele standard. Probabil nu e cazul tău, doar am menționat. Vestea bună este că nu trebuie să platești totul odată, plata se face eșalonat, pe etape.

Trebuie să mai precizez că vei avea nevoie, pe termen lung, și de mentenanță (întreținere, cum se zicea înainte de romgleză). Asta va fi o sumă lunară, de ordinul câtorva sute de Euro, care acoperă:
– siguranța site-ului (copii de rezervă, măsuri de securitate, actualizări);
– mici modificări (tehnici noi de SEO – pe măsură ce apar, sau completări, actualizări în conținut, eventual – articole de blog);
– supervizarea sau chiar gestionarea completă a conturilor pe diverse rețele online;
– studiu continuu al pieței pentru a remarca orice mișcare nouă, relevantă.

OK! Deci începem discuția de pe la 3000 de Euro. E mult, e puțin, ce zici? Nu te grăbi să răspunzi la întrebarea asta, pentru că nu aștept un răspuns. Întrebarea nu e relevantă. Întrebarea corectă este „Rentează?”. Dacă îți pui întrebarea asta, înseamnă că ai viziune de afaceri, și te felicit!

Totuși, o să răspund eu la întrebarea „E mult?”. Nu, nu e mult, să vezi de ce: volumul de muncă pentru un site corect este de sute de ore. Sute! Un site bun e făcut de profesioniști buni. Nu îi poți plăti ca pe muncitorii necalificați. Ca să dau un exemplu relevant: subsemnatul are un preț „de strigare” pe site-urile de freelanceri din America de 65 de Dolari US pe ora de lucru. Nu pot pretinde o astfel de sumă în România, suntem mult în urmă.

Îți mai amintești întrebarea mea din primul paragraf? Îmi faci un discount de 90%? Întreb pentru că, fără discountul ăsta de 90%, nu poți să ai un site corect cu 200-300 de Euro. Mai mult, după cum spuneam mai sus, munca include și Marketing / PR, pe care unii le plătesc cu bani grei, lunar.

Un calcul „ca la școală”

Revin la întrebarea corectă, atunci când evaluezi investiția într-un site: RENTEAZĂ? Doar asta trebuie să te preocupe. Câți bani investesc, ce profit am? Banii ăștia sunt o investiție, înțelegi? Ce urmărești să obții este profit! Atât de simplu! Dă-mi voie să fac niște calcule în numele tău. Calculul nu e riguros contabil, dar servește scopului de a înțelege sistemul de judecată.

Care e profitul tău lunar, acum, în acest moment? (Presupunând că afacerea e deja pe piață.) Ai un profit de 1000 de Euro? Hai să lucrăm cu exemplul ăsta! Dacă vânzările tale se dublează mulțumită unei prezențe corecte online (de cele mai multe ori vânzările cresc mult mai mult), asta înseamnă că ai un profit suplimentar de 1000 de Euro pe lună. Să zicem că te-a costat 5000 de Euro să îți asiguri o prezență bună, corectă, pe Internet. Asta înseamnă că investiția se acoperă integral în 5 luni. Mai plătești, apoi, lunar câte 400 de Euro pe întreținere. Asta înseamnă că din a șasea lună îți rămâne un profit de 600 de Euro „curat”. E rău? O creștere cu 60% a profitului pe termen lung?

Calculul de mai sus e grosier, precizez aici doar că o creștere sănătoasă, pe care ți-o asigură munca unui expert, va fi de lungă durată și mult mai complexă. Vei deveni un nume în piață, vei deține un portofoliu nou de clienți pe care îi poți „fideliza”, iar VALOAREA afacerii va crește.

Calculul ți-l poți face adaptat la realitatea afacerii tale, dar ai înțeles ideea. Hai să nu gândim ieftin, hai să învățăm de la cei care fac afaceri de zeci sau sute de ani, care au trăit continuu în capitalism! Mentalitatea și cultura de afaceri sunt părțile lor forte. Au răzbit, au rezistat, sunt pe val. Ce dovadă ne mai trebuie că ei fac bine lucrurile? Hai, că putem și noi!

Cu ce te pot ajuta, dacă lucrezi cu mine?

Îți ofer mult mai mult decât un site perfect optimizat. Îți ofer un Pachet Complet de Promovare Online.

Te pot ajuta să ai o afacere solidă, o imagine corectă, o poziție importantă în piață. Te pot ajuta să îți crești cifra de afaceri și profitul. Valoarea afacerii tale va crește.

Încep, cu sprijinul tău, prin a studia și înțelege afacerea ta, piața, concurența. Voi înțelege ce așteptări ai, voi construi o strategie pe măsură, o voi pune în aplicare.

Îți voi explica totul, pas cu pas, asigurându-mă că înțelegi totul. Cu mine e ușor de discutat, sunt ușor de găsit, țin aproape de clienții mei.

Afacerea ta e în siguranță cu mine! Înțeleg realitățile, greutățile, obiectivele unei afaceri. Mă dedic total muncii pentru afacerile clienților, exact așa cum fac pentru propria afacere. Pun la bătaie toate cunoștințele acumulate, toată priceperea și toată experiența mea. Sunt permanent la curent cu toate abordările, tehnicile și practicile noi. Sunt parte din comunitatea de profesioniști din zona Internet Marketing.

Ca să îți ușurez temerile legate de investiția inițială, îti voi garanta contractual creșterea vânzărilor rezultate din prezența online. 

Dacă vrei, pot să îți fac GRATUIT o analiză preliminară a prezenței pe Internet si a potențialului de creștere.

Scurtă recapitulare

Cât costă un site?

Dacă vrei un site cu adevărat bun, care să îți crească vânzările și/sau renumele, prețul de plecare este pe la 3000 de Euro (incluzând toate serviciile de la branding și creație până la optimizări). Poți să îți faci un site și cu 200 de Euro, dar nu prea îți folosește.

Cine poate să îți facă un site bun?

Un freelancer cu experiență sau o agenție îți pot face nu numai un site bun, ci unul care să îți scoată afacerea în evidență. Dacă ai un departament de marketing, acesta va coordona partea de imagine și de conținut, dar în legătură permanentă cu dezvoltatorul site-ului.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .