Cum faci să apari pe Harta Google și pe Waze

Vrei clienţi noi? Vrei să te găsească uşor clienţii? Trebuie să fii pe Harta Google şi pe Waze!

Atenție!!! În acest articol vorbim despre afaceri locale! Dacă afacerea ta nu e locală (vinzi la nivel național sau chiar internațional, dar nu în locații fizice), nu prea ai treabă cu Harta Google. Ai putea să păcălești sistemul, dar nu prea te sfătuiesc. Mai ales dacă nu te pricepi!

De ce să apari pe Harta Google

Să începem cu începutul! Mă duc într-un oraş, cu treabă sau ca turist. (Poate nu e cel mai grozav exemplu pentru momentul când scriu acest articol, în plină pandemie de Covid-19, dar principiul se aplică oricărei afaceri locale, pe termen lung.) Vreau să mă cazez la un hotel. Pot căuta pe diverse site-uri de turism (booking, trivago etc), dar pot căuta pe și pe Google. Îți recomand să cauți și pe Google, o să vezi că e de ajutor. Oricum, exemplul cu hotelul poate fi înlocuit cu orice afacere locală (care prestează servicii sau vinde produse într-un punct fix), să zicem “atelier reparații încălțăminte”. Lumea s-a obișnuit să caute pe Internet orice. Uite, mai jos, cum arată (pe computer) rezultatele de pe Harta Google pentru căutarea “reparații încălțăminte”.

Rezultatele afisate pe Harta Google pentru cautarea "reparatii incaltaminte"

Să răspund la întrebarea “De ce să apari pe Harta Google?”, deși probabil ai înțeles deja: pentru ca să vinzi produse sau servicii cât mai multor clienți. Pentru ca cei interesați să fie ghidați către tine. Pentru că nu vrei să te limitezi doar la vecini din zona în care ești, vrei mai mulți clienți.

Ce a făcut Google ca să decidă ce afișează?

Întâi a văzut unde mă aflu (da, Google poate ști unde te afli, prin diverse metode care nu fac obiectul acestui articol). De ce? Ca să îmi afișeze rezultatele din apropiere, bănuind că, dacă mă aflu la București, nu vreau să îmi repar pantofii la Suceava.

Mai apoi, evident, a înțeles ce caut, pentru că am scris clar. Ca atare, rezultatele pe care mi le afișează sunt relevante, găsesc o listă cu ateliere din apropierea mea.

În final, a decis o ordine de afișare. Cineva trebuie să fie primul, cineva trebuie să fie ultimul, e o listă doar! Nimeni nu știe exact toate criteriile mașinăriei Google de a stabili ordinea. Totuși, cele mai multe rezultate din fruntea listei sunt acolo pentru că Google crede că sunt cele mai “relevante”.

Ce înseamnă “relevant” pentru Google

E un cuvânt vag acest “relevant”, mai ales când vorbim despre Google. Dar ei chiar se străduiesc să te ajute. Decid că un atelier (în exemplul nostru) e mai relevant decât altele, de exemplu, dacă văd că acolo se duce mai multă lume, deci e mai popular. Cum “văd” că merge lume mai multă sau mai puțină? Simplu: marea majoritate caută pe Google nu numai ca să vadă opțiunile, ci chiar folosesc aplicația Google Maps sau Waze ca să fie ghidați. Ai “zis” aplicației “du-mă la atelierul X”, te-a ghidat până acolo, deci știe că ai mers acolo.

Mai apoi, dacă te uiți din nou la imaginea de mai sus, vei vedea că toate cele 3 rezultate afișate în prima instanță (dacă apeși pe hartă, se vor deschide mult mai multe) au un scor din recenzii (review-uri), sub forma de steluțe portocalii și numere (între 1 și 5). Ca să fie clar: primul atelier are nota 4.8 din 89 de voturi. Numărul de voturi este între paranteze. Asta înseamnă că 89 de oameni și-au exprimat părerea despre acest atelier. Rezultatele de dedesubt au scor obținut din 32 de voturi (recenzii) și, respectiv, 6 voturi. Nu e imposibil ca cineva să apeleze la trucuri ca să păcălească sistemul, iar Google nu știe dacă cel care a pus recenzie (a votat) este rudă sau prieten cu proprietarul. Google vede o notă bună, rezultată din mai multe voturi. Înseamnă că e un loc popular, apreciat, deci “relevant”.

Dacă Google vede că afacerea ta e prezentată și în alte locuri (gen Facebook), cu aceeași adresă poștală a sediului, deja te consideră mai relevant(ă).

Dacă ai un site bun, pe care Google îl afișează în primele pagini, te consideră mai relevant(ă).

Pot să mă înscriu singur(ă) pe Harta Google și pe Waze?

Răspuns simplu: DA. Poți, dar trebuie să fii extrem de atent(ă) la toți pașii pe care ți-i sugerează Google. Nu ignora nicio căsuță de completat, nu da rasol pe acolo! Nici nu are sens să îți spun ce trebuie făcut, pentru că e bine explicat acolo. Trebuie să îți faci un cont Google (probabil că ai deja unul, mai ales dacă utilizezi telefon cu Android – adică nu iPhone) și să accesezi https://www.google.com/intl/ro_ro/business/ .

Vei vedea că, de fapt, platforma în care te înscrii nu se numește “Harta Google” sau “Google Maps”, ci Google Compania Mea (Google My Business). De ce spun asta? Pentru că un cont bine construit și întreținut în această secțiune e un avantaj nu numai pentru că vei apărea pe hartă. Acolo te “împrietenești” cu Google. Google te vrea acolo, e interesat să aibă cât mai multe afaceri locale în portofoliu, pentru ca lumea să caute și să găsească ce vrea pe Google sau aplicațiile din portofoliu (Waze e o aplicație proprietate Google). Mai apoi, Google își scoate “pârleala”, pentru că servește reclame utilizatorilor. Tu trebuie doar să îi dai cât mai multe informații, ca să fie clar ce oferi, cu ce se ocupă afacerea ta.

Am tot pomenit de Waze până acum. Cum faci ca să apari pe Waze? E de ajuns să fii prezent pe Harta Google, prin Google Compania Mea (Google My Business). Waze e o companie Google, deci nu ai de făcut nimic în plus.

Cum ieși în față pe Harta Google?

Simpla apariţie pe hartă nu e chiar o filosofie. Poți să nu faci nimic, și să apari acolo, știai? Dacă cineva te adaugă pe hartă, și altcineva confirmă, eventual adaugă o recenzie, poti fi pe hartă chiar și fără să știi. Tare, nu?

Dar, dacă vrei să “iei fața” concurenței, să ai mai mulți clienți, trebuie să te lupți să ajungi în primele poziții. Și, mai important, să fii mereu printre rezultate, nu azi primul, mâine – lipsă.

Ca să mergi la sigur, ai nevoie de următoarele:

 • un cont Google Compania Mea (Google My Business) corect făcut și întreținut;
 • cât mai multe recenzii (review-uri) pe Google, ideal cu note mari (5 e maximum);
 • cât mai multă lume care te vizitează folosind Harta Google sau Waze;
 • un site bine făcut;
 • niște pagini în locuri importante, gen Facebook, unde vei avea aceeași adresă declarată.

Am nevoie de un site, ca să apar pe Harta Google?

Răspuns scurt: NU. Poți și fără, dar e foarte bine să îl ai. Bineînțeles, dacă ai un site greșit construit, dacă nu ai adresa explicit pusă și pe site, nu ajută cu nimic.

Dacă ai un atelier de reparații, ca în exemplul de mai sus, site-ul tău poate să aibă și doar o pagină, dar trebuie să fie corect făcut, altfel poate să îți fie inutil, sau chiar să te dezavantajeze.

Dacă vrei să citeşti mai multe despre ce însemnă un site bun, bine făcut, iată un articol: “Cât costă un site?”.

Cât costă să apari pe Harta Google si pe Waze?

Nimic. Este GRATUIT. Dar, atenție! Dacă vrei să apari sigur printre primele rezultate, trebuie să fie totul făcut la perfecție.

Cum te pot ajuta eu

Dacă decizi că e mai bine să te concentrezi pe propria afacere și să lași un meseriaș să se ocupe de prezența ta pe Google și Waze, aș putea să te ajut.

Normal, mă vei întreba cât costă. Prețul de bază este de 200 de Euro. Ce intră în acest preț? Tot ce trebuie făcut ca să te înscrii corect în Google Compania Mea (Google My Business) și să apari pe Harta Google.

Dacă vrei, pot să întrețin pe termen lung contul, să te ajut cu sfaturi sau chiar cu lucru efectiv, dar asta va fi discutat pe larg atunci când știu exact ce e de făcut concret pentru afacerea ta.

O singură precizare: vreau să ajut afacerile corecte, cinstite, așa cum probabil e și a ta! Dacă vrei să păcălim sistemul ca să servească oricăror altor scopuri, voi fi obligat să te refuz politicos.

Dacă ai vreo întrebare, sau dacă vrei să mă contactezi, te rog completează formularul din josul paginii.

Scurtă recapitulare

De ce să apari pe Harta Google?

Pentru ca să vinzi produse sau servicii cât mai multor clienți. Pentru ca cei interesați să fie ghidați către tine. Pentru că nu vrei să te limitezi doar la vecini din zona în care ești, vrei mai mulți clienți.

Pot să mă înscriu singur(ă) pe Harta Google și pe Waze?

DA. Poți, dar trebuie să fii extrem de atent(ă) la toți pașii pe care ți-i sugerează Google. Îți poți face simplu un cont Google Compania Mea la adresa https://www.google.com/intl/ro_ro/business/ .

Am nevoie de un site, ca să apar pe Harta Google și pe Waze?

NU. Nu este obligatoriu. Dar, daca ai un site bun, Google îți va considera afacerea mai relevantă, și vei avea o vizibilitate mai bună.

Cât costă să apari pe Harta Google si pe Waze?

Nimic. Este GRATUIT. Dar, atenție! Dacă vrei să apari sigur printre primele rezultate, trebuie să fie totul făcut la perfecție.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .