Cum lucrez eu

Pașii corecți pentru construcția unei prezențe online

Deși articolul ăsta descrie felul în care lucrez eu pentru clienții mei, pot spune că aceeași listă de priorități e aplicabilă oricui vrea să facă trebă de calitate. Și eu, la rândul meu, am învățat lucrurile astea din experiența altora. În timp, am înțeles, experimentat și găsit formula corectă.

Atenție! Articolul e scris să acopere cât mai multe tipuri de afaceri. E posibil ca unele aspecte să nu fie aplicabile afacerii tale, deci nu vor fi folosite.

Rezultatele cu adevărat semnificative se obțin doar dacă Toate Capitolele sunt corect lucrate și conectate. O afacere trebuie prezentată publicului într-un mod unitar, plănuit și verificat. În doar câteva luni după ce începem lucrul, te voi ruga să îmi spui dacă am avut dreptate. Știu deja răspunsul tău, dar mă prefac că nu…

Iată, deci, pașii pe care îi fac de fiecare dată, și care au dat întotdeauna rezultate MULT peste așteptările clienților.

1. Hai să ne cunoaștem!

Primul pas pe care îl fac este să înțeleg amănuntele afacerii tale: de la nume, istoric, situația actuală, așteptările pe care le ai, problemele de care te-ai lovit, la amănunte despre firmele concurente.

2. Cercetare inițială

Înarmat cu informațiile pe care mi le-ai dat, încep să studiez cum stau lucrurile pe Internet:

 • cum stai cu prezența online (dacă ai deja ceva afișat);
 • dacă ai concurență online;
 • cât de aglomerat e sectorul în care activezi;
 • părțile forte ale concurenței tale;
 • reclamele concurenței (asta îmi arată cât interes e în piață);
 • părțile slabe ale concurenței;
 • oferta ta, comparată cu cea a concurenței.

3. Un raport, plus explicații

Voi face un raport cât mai clar, pe care ți-l voi explica în detaliu. Unde stai bine, unde nu, unde stă bine concurența, unde nu. Îți voi spune cinstit părerea mea, inclusiv legat de ofertele tale (produse, servicii). Dacă am orice idee care te poate ajuta, sunt bucuros să o împărtășesc cu tine. Nu mă limitez la o bucățică îngustă a întregii povești, mă implic așa… ca și cum am fi asociați (desigur, doar ca să te ajut, și conștient că decizia finală îți aparține).

4. Cercetarea aprofundată

De aici, ceea ce muncesc devine destul de tehnic. După ce mi-am făcut o idee generală despre piață (vezi pasul 2 de mai sus), e timpul să găsesc oportunități. Fie că descopăr că ai o concurență slabă (pe Internet), sau că ai o concurență acerbă, scopul meu e să găsesc oportunități. Aproape că nu există domeniu să nu poți să scoți capul și tu printre giganți. Vom păstra proporțiile, normal! Adică – na, nu poți să îl învingi ușor pe eMag, de exemplu. Dealtfel, nici nu trebuie să țintești asta, fără un buget de miliarde de euro. Dar poți ținti să ieși chiar și înaintea lor, pentru anumite nișe. Eu am făcut-o, nu vorbesc din cărți.

Înainte de toate: ce oferi tu, ce oferă concurenţa? Putem îmbunătăţi ceva? Oferta, imaginea? Numele? Vin cu sugestii, după ce înţeleg ce aşteaptă clienţii, ce nemulţumiri au, ce poţi face mai bine. Aspectele astea nu ţin de site sau de prezenţa online, dar ţi-am zis că te sprijin în toate punctele!

Eu caut să văd unde e cel mai eficient să ne concentrăm, de unde putem obţine cele mai bune poziţii în căutări, cele mai multe rezultate. Studiul ne va clarifica ce cuvinte-cheie vom folosi. În jurul acestor cuvinte-cheie vom dezvolta conţinutul online.

5. Strategia

Deși poate că m-ai abordat, iniţial, în ideea de a îți face (doar) un site, în funcție de presiunea momentului îți recomand, poate, alte canale de promovare, pentru început. Adică – dacă ai de acoperit rapid o investiție, sau „arde” cumva pe undeva (se termină sezonul produselor tale), e posibil să începem cu promovare pe Facebook, de exemplu. Sau chiar și cu un anunț la mica publicitate. Totul depinde de specificul afacerii tale. Nicio grijă, te pot ajuta tot eu, chiar dacă e un anunț ieftin, știu cum să te „scot în față”. (Nici nu ai idee câtă lume greșește, până si la banalele anunțuri de mică publicitate!)

Ideea este că voi da prioritate, pe cât posibil, punctelor care îți servesc cel mai bine intereselor de moment. Ca idee – dacă azi ne-am cunoscut, vei intra în Liga Mare peste aproximativ 6 luni. Cam atât durează până te vezi sus în Google, până când ți se înroșește telefonul sau căsuța de mail, sau se face coadă la magazinul tău. Eu știu că va fi chiar mai repede, dar nu vreau să îți promit ceva fără acoperire. ÎNSĂ, până atunci, putem să găsim versiuni ca tu să culegi deja primele rezultate. Repet: în funcție de nevoile tale.

În final, îți voi propune o strategie coerentă, cu toți pașii explicați, și cu niște repere în timp pentru finalizarea fiecăruia.

Într-un final, vom avea trei variante de lucru, în funcție de aglomerația din piața ta și de talia celorlalți „jucători”.

Concurență slabă

Le „luăm fața” rapid, știm jocul, plus că mai suntem și motivați când intrăm pe teren (exprimare fotbalistică, să mai înviorăm articolul:) ). Ne vor copia asiduu, vor face și mișcări disperate (gen licitează mult pentru un click pe Google, încearcă tehnici „black hat” care vor fi penalizate etc). Unii vor deveni anonimi, asta-i viața!

Concurență „medie, atacabilă”

Intrăm între ei, speculăm geșeli, gândim pe termen lung. O să propun să încercăm puțină reclamă, mai ales dacă și concurenții îşi fac. Vom avea locul nostru printre ei, vom depăsi majoritatea, poate chiar pe toţi. Nu peste noapte, desigur.

Concurență imensă  

Căutăm nișe mai accesibile pentru noi. Rezultate mai stabile pe termen lung. Încercăm să compensăm durata până la rezultate cu ceva reclamă sau cu prezenta pe alte canale. Aici intră în joc tactici fine.

6. Construcţia

Am decis, până în acest punct, cum ne adresăm publicului, ce cuvinte-cheie folosim. Asta ne va ghida în tot ce construim de aici înainte. Unele se vor mai schimba în timp, vor mai apărea altele noi, dar fundaţia se toarnă acum. Texte, imagini, videoclipuri, totul va fi gândit să ne scoată în evidență așa cum ne-am propus.

Indiferent de ordinea lor, vom atinge următoarele puncte:

 • site-ul optimizat;
 • conturi diverse (inclusiv conținut) – Facebook, Linkedin, Pinterest, Instagram, My Business – tot ce se pretează afacerii tale;
 • landing pages (pagini optimizate pentru reclamă);
 • reclamă Google, Facebook etc;
 • orice alt canal eficient de promovare specific activității tale.

Cum spuneam și la început, unele puncte pot să nu se aplice, în cazul tău. Nu te speria că e musai să faci campanii de reclamă! Vom gândi totul aplicat.

7. Întreținerea pe termen lung

De aici încolo, „cărțile au fost aruncate”. Munca nu se termină, însă. Noi nu vom greși, cum face majoritatea. Noi vom întreține, vom testa continuu, vom ajusta, vom lua decizii noi când avem informații noi.

Îți voi întreține site-ul funcțional, chiar și dacă cei mai de temut hackeri ne vor ataca. Mă voi ocupa să fac copii de siguranță, să verific continuu securitatea și integritatea site-ului. Mai mult – pentru că totul este în mișcare, regulile jocului se modifică permanent, iar Google schimbă destul de des algoritmii. Ce e astăzi excelent, mâine poate deveni mediocru. Eu mă ocup să ținem pasul.

După caz, mai scriu câte un articol de blog pe site-ul tău, mai pun câte un articol pe Facebook etc.

Dacă avem campanii de reclame, se ocupă subsemnatul ca totul să meargă bine. Eu îți protejez bugetul și îți aduc maximum de rezultate.

În general, vei vedea că poți să contezi pe mine ca pe un membru al echipei tale. Mai mult, dacă există locuri unde mi-ar fi bun sprijinul tău, am să îți spun. Avem amândoi același interes: să îți creștem afacerea pe termen scurt, mediu și lung.

Voi fi bucuros să îți explic toate detaliile. Le vei înțelege mult mai bine aplicate la buisness-ul tău. Mai apoi, ne vom bucura să vedem că ceea ce am pus în practică dă rezultate.


O ultimă idee: după cum spuneam, e posibil să ai nevoie doar de o parte dintre serviciile mele, altele să nu se aplice, pur și simplu. Din cauza asta, prețul este variabil. Pot doar să te asigur că vei acoperi cheltuielile din profit.

Vrei o estimare? Dă-mi te rog câteva detalii în formularul de mai jos. Garantez 100% Confidențialitate. Estimarea inițială e Gratuită și nu naște obligații pentru tine.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .