Manual PPC în Google Ads

De ce folosesc licitaţia manuală PPC

Dacă ai câteva zeci sau sute de campanii care rulează simultan, în diferite limbi și țări, devine greu sau imposibil să controlezi manual totul. În acest caz, vei ceda insistenței cu care Google te presează să folosești automatizările mașinăriei proprii.

Dacă, însă, ai doar câteva campanii, în aceeași țară, în același segment de piață, te sfătuiesc să ții totul sub control. Adevărat, e mai greu, în plus – trebuie să te și pricepi. “Bine, și ce avantaj aș avea?” – o să mă întrebi. Vei optimiza profitul. Vei munci mai mult, dar vei optimiza profitul. În mod direct și indirect, după cum voi explica mai jos.

Cum merg lucrurile azi cu licitația manuală

La momentul scrierii acestui articol (anul de grație 2021), Google Ads ÎNCĂ îți permite să licitezi manual. Spun “încă” pentru că mă aștept ca, în curând, să încerce să o scoată definitiv ca opțiune. Îmi permit să anticipez și mai departe: mulți advertiseri și profesioniști din domeniu (printre care și subsemnatul) vor sesiza autoritățile de reglementare în sensul că o astfel de limitare creează suspiciuni întemeiate legate de obiectivitatea și transparența sistemului.

Traduc în limba română: am o televiziune, să zicem. Am audiență variată, pe segmente orare, pe emisiuni etc. În funcție de audiență, voi scoate la vânzare timp de reclamă mai ieftin sau mai scump. Când vrei să îți faci publicitate la mine, ceri o listă de prețuri pe minutul de publicitate, mai apoi negociezi eventual un discount, și aia e! Știi exact cât te costă, știi câtă lume vede reclama, de aici înainte e treaba ta dacă ai convins lumea sau nu.

Google e diferit, și e corect să fie diferit

Când îți faci reclamă pe Google, reclama ta nu va apărea pentru toți “telespectatorii” (în cazul ăsta – oamenii care caută pe Internet). Reclama ta se va afișa doar celor care caută produsele sau serviciile tale. Cum faci asta? E altă discuție. Uite un articol util pe această temă aici: Reclama Google.

Excelent! Dar ce plătești? PPC, strategia mea preferată, înseamnă „pay per click” (plata per click). De cate ori cineva dă click pe reclama ta, vei fi taxat. Cu cât? Ei, dragii moșului, asta e întrebarea de 100 de puncte!

Cât plătești pe un click?

Te rog, după ce citești acest articol, nu trage concluzia că reclama pe Google nu e pentru tine, „doar” pentru ca totul e atât de vag și ieșit de sub controlul tău! Tocmai asta fac – îți explic cum se poate ține sub control. Cum ne putem lupta cu sistemul.

Mai fac o precizare: Google nu are un plan diabolic de prostit comercianți. Dezvoltă algoritmi avansați ca să ajute marii advertiseri să țină simultan sute, mii de campanii. Cred, însă, cu tărie, că o firmă mică trebuie să păstreze control cât mai strict, pentru că e la îndemână. Mă lupt cu giganți în piață, și pun pariu pe oricât că scot costuri mai bune. Cum? Licitând manual.

Pleacă de la o sumă mică

La prima „strigare” licitează pe fiecare keyword o sumă mică, să zicem 0,1RON. Lasă câteva zile să „se așeze” lucrurile pe acolo. Dacă te ține inima, te sfătuiesc să nici nu accesezi contul câteva zile (după ce ți s-a confirmat că reclamele au fost aprobate). Când revii, o să primești informații interesante, mai valoroase chiar decât un studiu prealabil de piață.

Buget limitat

Informația asta va ieși prima în evidență. Înseamnă că suma zilnică alocată de tine pentru o campanie este mai mică decât potențialul pe care îl are. Dacă mărești suma asta, probabil vei avea mai multe clickuri. Atenție! Interesul tău nu e să ai clickuri, ci vânzări. Înainte de a decide o mărire de buget, analizează rezultatele: din 100 de clickuri, câte rezultate ai obținut? Dacă, spre exemplu, ai 10 clienți din 100 de clickuri, nu mai sta pe gânduri, ține-o așa! Și mărește bugetul! Dacă, dimpotrivă, nu ai niciun rezultat din 100 de clickuri, înseamnă că ceva nu e bine: keywordul (prea general), pagina de destinație (nu atrage, nu funcționează butoane, ceva se întâmplă). Aici mai trebuie urmărită și rata de clickuri (CTR). Dacă e de genul 10% sau peste, ești ok. Dacă e 1% – restrânge keywordul sau fă un text mai bun pentru reclamă.

Volum redus de căutări

Volum redus de cautari Google Ads

Acum ești deja în secțiunea „cuvinte cheie”. Mesajul ăsta spune că Google nu îți promite să te afișeze pentru că lumea nu prea obișnuiește să caute keywordul respectiv. Eu am obținut afișări pe astfel de cuvinte cheie, iar partea tare e că te costă puțin. În cel mai rău caz, nu te afișezi. Dar nici nu pierzi bani.

Scor de calitate redus

Scor redus Google Ads

Auch! Ca să citez dintr-un film vechi cu Jean Constantin: „aceste cuvinte ne doare” (dezacordul nu îmi aparține). Cel mai probabil pagina ta nu conține acest cuvânt cheie. Ce e de făcut? Prima mișcare e să decizi dacă e important. Dacă e doar un cuvânt cheie într-o listă lungă, iar performanța adevărată vine de la altele, poți să ignori. Îl ștergi, îl lași să „curgă” în continuare, vezi tu… Dacă, însă, e unul important, refă pagina, include keywordul în câteva locuri, poate chiar în titlu. Și chiar în reclama propriu-zisă e o idee să îl incluzi.

Licitație PPC prea mică

Licitatie prea mica Google Ads

Aici ajungem la informații despre concurență. Adică înțelegem cât licitează ceilalți. Dacă te pricepi, poți să te prinzi și cine licitează mai agresiv. Discutăm asta în alt capitol. Acum – ce decizie iei? Recomand să nu te ambiționezi, mai ales dacă licitația e la sume mari. Crește ușor, vezi ce se întâmplă după, ia o nouă decizie. Pas cu pas. Altfel, nu faci decât să intri într-o luptă surdă pentru afișare. Interesul tău e clar să vinzi, dar și să optimizezi profitul. Nu uita că un click nu însemnă o vânzare. Dau un exemplu: cineva licitează puternic, gen 10 RON/click. Asta înseamnă că la 10 clickuri plătești 100 de lei. Poți spera să ai un client la 10 clickuri, dar poate fi și la 30, mare atenție! Câți bani îți permiți să plătești, astfel încât să rămâi cu profit? În general, când apare o sumă halucinantă la licitație, e un jucător nepriceput în piață. Lasă-l să își rupă gâtul, nu intra la bătaie! Desigur, nu spun să nu crești licitația, dar ține sub control rentabilitatea! Eventual, concentrează-te o vreme pe alte cuvinte-cheie, unde licitația e rezonabilă.

Auction Insights, în română – Perspective asupra licitației

Sunt multe capitole care merită studiate în contul Google Ads, dar aici voi mai pomeni unul singur: „perspective asupra licitației”. Aici vei vedea cine își mai face reclamă utilizând cuvintele cheie (sau variante apropiate) pe care le folosești și tu. Vei ști care îti sunt concurenții la momentul respectiv, îți vei da seama cum stai în raport cu ei. Dacă vreunul licitează sume imense, te vei prinde care dintre ei este. Cu datele astea poți să regândești strategia, să vezi ce fac ei, unde greșesc, unde fac bine.

Munca ta va fi răsplătită

Repet la infinit: reclama pe Google se adaptează continuu. Fiecare leu cheltuit contează, nu ignora asta! Dacă te ocupi serios, profitul tău va fi în siguranță. Lasă-i pe alții să piardă bani, tu caută să gândești pe termen lung! Nu te pricepi? Ai două variante: înveți temeinic sau angajezi pe cineva. Nu te speria de ideea de a plăti o colaborare, vei acoperi cheltuielile din profit! Ține minte ideea asta, e foarte importantă!


Cu ce te pot ajuta eu

Audit GRATIS

Ai deja campanii în derulare? Vrei să vezi dacă se pot optimiza? Ai întrebări despre setări? Contactează-mă pentru o analiză inițială! Nu te obligă cu nimic, este gratuit. Pot să îți spun dacă și unde văd posibile îmbunătățiri, dacă vrei.

Campanii PPC

Mă lupt cu toată concurența ta, fără frică, și îți obțin maximum de profit pentru fiecare leu investit. Licitez manual, pentru un control absolut asupra bugetului. Sunt zilnic în cont și observ orice tendință nouă, observ concurența, schimb setări în mod dinamic.

Landing Page

Îți construiesc o pagină optimizată pentru fiecare reclamă. Orientată spre vânzări, eficiență maximă. În timp, pe măsură ce anumite keyword-uri vor fi mai profitabile, ajustez conținutul. Testez continuu versiunile de impact ale paginii de destinație (A/B testing).

Campanii Google Shopping

Vinzi produse online? Hai să le expunem pe Google! Multiple opțiuni, multiple posibilități de creștere a vânzărilor.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .