Reclama pe Google e gratis?

Se pare că multă lume caută “reclama pe google gratis”. Hai să lămurim ce e gratis și ce nu! Iată un articol pe înțelesul tuturor.

Care este reclama Google?

Dacă scrii în caseta de căutare Google “reclama pe Google”, o să primeşti nişte sugestii care sunt preluate de Google după numărul de căutări pe această temă. Adică, înaintea ta, multă lume a căutat ce îți sugerează acum ție Google. E normal, aşa se întâmplă cu majoritatea căutărilor. Ceea ce e de remarcat în acest caz este o anume sugestie: “reclama pe Google gratis”. Despre asta aș vrea să vorbim acum. Încerc să anticipez întrebările tale și le voi răspunde pe scurt.

Înainte de toate, aș vrea să fiu sigur că știm exact care este reclama Google. În imaginea de mai jos, ce am marcat cu roșu e reclamă plătită.

captura de ecran cu anunturi reclama google platite si rezultate organice

Spre deosebire de anunțurile plătite, rezultatele marcate cu verde în imaginea de mai sus sunt “organice”, pentru ele nu s-a plătit nimic. Ca să ieși printre ele trebuie să ai un site foarte bun și, în general, o prezență serioasă pe Internet. Poate că la astea se referă lumea atunci când caută “reclama pe Google gratis”.

Reclama pe Google e gratis?

NU! Reclama Google Ads nu este gratis. Vei primi un bonus de început, de 200-300 RON, dar restul reclamelor vor fi plătite.

Pot să apar pe Google gratis?

Da, dacă ai un site foarte bun, făcut de profesioniști. Mai poți apărea gratis (dar pe hartă, de data asta) dacă ai o afacere locală și te-ai înscris corect în Google Compania Mea.

E scumpă reclama pe Google?

Nu există răspuns direct la întrebarea asta. Totuși trebuie să știi că TU stabilești bugetul lunar pe care îl pui la dispoziție, deci nu vei avea surprize. Vei ști exact cât cheltui. Poți începe cu un buget lunar de 100 de Euro, să zicem. Sau 50, oricât decizi.

Câte reclame intră în bugetul meu?

O întrebare mult mai bună, dar – din nou – fără un răspuns simplu. Costurile nu sunt fixe, e un sistem de licitații. Concurenții tăi vor, la rândul lor, să li se afișeze reclama. Fiecare decide cât este dispus să plătească pentru asta. Dacă optezi, de exemplu, pentru strategia de licitație “cost per click”, vei plăti de fiecare dată când cineva dă click pe reclama ta.

Cât poate să coste un click?

În principiu oricât, dar să zicem că între 1RON și 1EUR. Îti dau cifrele astea doar ca reper. Lucrurile sunt dinamice, depind de mai mulți factori. Dar, în general, eu nu aș plăti mai mult. Desigur, dacă vinzi produse foarte scumpe, poți să plusezi fără probleme.

Merită să faci reclamă pe Google?

Da, merită, dar numai dacă scoți profit. NU suma pe care o investești contează, ci profitul! Uite un exemplu: ai un produs la care ai profit brut de 50 de lei. Dacă ai plătit pe fiecare click 1 leu, iar din 10 oameni care au dat click și au venit pe site-ul tău, unul cumpără, însemnă că ai cheltuit 10 lei pe reclamă, iar 40 au rămas profitul tău. Tu decizi dacă e profitabil. Eu zic că da: i-ai dat lui Google 10 lei pe un client nou, ai câștigat 40 de lei, și e posibil ca acel client să revină, fără costuri de aici înainte.

E simplu să faci reclama pe Google?

Nu. E foarte complicat. Pentru un începător, este ca limba chineză. Până și pe mine mă bulversează câteodată (Google schimbă foarte des interfața, opțiunile, modul de afișare), și – ține cont că eu sunt aproape zilnic în conturile de Google Ads ale clienților mei!

Pot să îmi fac singur reclamă pe Google?

Da, dar nu te sfătuiesc! Sau, dacă vrei să o faci, trebuie să aloci câteva luni minimum ca să studiezi. Sau, dacă vrei, poți lăsa mașinăria Google să se ocupe de contul tău, în mod automat. Adică – tu dă-mi banii mie (Google), că eu îți dau reclamă de la mine cât știu eu, cum știu eu, când știu eu, cui știu eu. Eu nu fac asta niciodată. Am rulat bugete mult peste 200.000 de Euro până acum, iar preformanța am realizat-o de fiecare dată păstrând control total asupra contului. Pentru că îmi pasă de afacerea clientului și încerc să îi măresc profitul. Mă lupt pentru fiecare cent.

Ce îmi trebuie, ca să fac reclamă pe Google?

Înafară de un cont Google Ads (al tău sau al celor care îți gestionează reclamele), trebuie să ai o pagină web unde prezinți oferta. Când cineva dă click pe reclamă, va ajunge la această pagină. O astfel de pagină (landing page) trebuie concepută și construită cât mai comercial, cu ținta clară de a convinge vizitatorii să îți devină clienți. Este un capitol aparte în zona construcției de site-uri, și are o importanță hotărâtoare în nivelul profitului. A se observa că am zis „pagină”, și nu „site”. Strict pentru reclamă, nu e musai să ai un site întreg.

Unde se afișează reclama pe Google?

Se afișează fie sus în pagina de rezultate, înaintea rezultatelor organice (vezi imaginea de la început), fie jos, sub acestea. Google decide. Se poate afișa în prima pagină, dar și în următoarele pagini.

Când se afișează reclama Google?

Când lumea caută anumite cuvinte, pe care tu le-ai ales. De exemplu, dacă vinzi ochelari de vedere, ai putea să vrei să afișezi reclama celor care caută „ochelari”, „ochelari ieftini”, „ochelari buni”, „optică medicală” etc. Dar nu o să vrei să se afișeze celor care caută „ochelari de soare” sau „ochelari Virtual Reality”, de exemplu. Aici trebuie să te pricepi, altfel poți să pierzi bani.

În cât timp văd rezultate din reclama pe Google?

În câteva zile. La început – mai timid, până când „se așază” lucrurile, apoi va crește numărul de clickuri și, respectiv, de vânzări.

Cât plătesc unui specialist în reclama Google?

Evident, nu e un preț fix. Depinde de cât de bun este specialistul, dar și de cât trebuie să muncească pentru tine. Dar, dacă ai un singur produs, pe care îl vinzi pe o singură piață (să zicem – România), poți plăti lunar ceva de genul 100-300 de Euro. Dacă specialistul este cel care se ocupă de tot pachetul online, serviciul ăsta poate fi inclus în preț. Nu uita, însă, că ai nevoie și de o pagină specială (landing page, vezi mai sus). Nu e obligatoriu să o ai, dar e ideal. Pagina asta trebuie făcută cu cap.

Cum te pot ajuta eu

Te ajut să cheltui minimum necesar ca să obții profit cât mai mare. Mă lupt pentru fiecare leu cheltuit în numele tău, iar pentru asta controlez personal fiecare detaliu. Nimic automatizat, nimic nu ne va scăpa de sub control.

Îți explic ce greșeli face concurența ta, stabilim o strategie pe termen lung, optimizăm mereu ca să obținem profit. Îți furnizez informații relevante pe care le deduc din contul de reclamă. Aceste informații îți vor ajuta și site-ul și înțelegerea mai bună a obiceiurilor clienților.

După un studiu aprofundat, îți construiesc o pagină optimizată pentru reclamă (landing page). Pentru că va fi bine făcută, vom obține rezultate chiar și mai bune.

Dacă vrei, pot să fac Gratuit o analiză inițială a pieței tale și a oportunității de a investi în reclama pe Google.

Scurtă recapitulare

Reclama pe Google e gratis?

NU! Reclama Google Ads nu este gratis. Vei primi un bonus de început, de 200-300 RON, dar restul reclamelor vor fi plătite.

Pot să apar pe Google gratis?

Da, dacă ai un site foarte bun, făcut de profesioniști.
Mai poți apărea gratis (dar pe hartă, de data asta) dacă ai o afacere locală și te-ai înscris corect în Google Compania Mea.

E scumpă reclama pe Google?

Nu există răspuns direct la întrebarea asta. Totuși trebuie să știi că TU stabilești bugetul lunar pe care îl pui la dispoziție, deci nu vei avea surprize. Vei ști exact cât cheltui. Poți începe cu un buget lunar de 100 de Euro, să zicem. Sau 50, oricât decizi.

Merită să faci reclamă pe Google?

Da, merită, dar numai dacă scoți profit. NU suma pe care o investești contează, ci profitul!

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .