Reclama pe Google, sau Reclama pe Facebook?

Google, sau Facebook? Unde e mai bine să îți faci reclamă? Unde obții cel mai mult profit? Comparație punct cu punct.

Diferența majoră între reclama pe Google și reclama pe Facebook

Nu încep cu povești, cu istoria Google și istoria Facebook, ca să te țin captiv(ă) aici până te plictisești. Voi da mai jos detalii, dar îti explic întâi principiul de bază:

Pe Google CLIENȚII TE CAUTĂ, pe Facebook TU CAUȚI CLIENȚII.

Care e versiunea bună? Fiecare e bună, în felul ei. Depinde de nevoile tale, de detaliile afacerii tale. Atenție! Vorbesc despre Reclamă Plătită! Prezența în căutările Google sau pagina de Facebook au importanța lor, dar nu e subiectul articolului de față.

Vinzi servicii sau produse care se caută frecvent? Începi cu reclama Google.

De ce? Dacă multă lume caută pe Google ceea ce oferi tu, înseamnă că ai mulți potențiali clienți acolo. Ei caută, tu le oferi. Ai cea mai bună oportunitate să ieși în evidență exact pentru cine trebuie. Mai apoi, vei putea să obții niște informații din sistemul Google despre cei care ți-au accesat pagina, de genul vârstâ, sex, interval orar, locul de unde a accesat, tipul de aparat folosit (computer, telefon, tableta etc). E posibil ca datele astea să te ajute să înțelegi care e profilul mediu al unui client.

Vinzi produse sau servicii de nișă? Începi cu reclama pe Facebook.

Dau un exemplu: vinzi instrumentar medical. Câtă lume caută pe Google chestii de mega-specialitate? Foarte puține căutări, deci nu ai public acolo. Mai mult: cu cât mai putine căutări, cu atât mai haotic se va „mișca” reclama. Când vorbim de numere mici, statistica devine irelevantă. Iar mașina Google folosește datele înregistrate în timp ca să poată să ofere randament. Însă, în acest caz, dacă ne îndreptăm spre Facebook, putem să adoptăm o strategie diferită, să afișăm reclama unui public selectat de noi pe anumite criterii, astfel încât să mergem cât mai la sigur. Concret: îți faci reclamă doar celor care lucrează în zona medicală.

Ce poți controla când faci reclamă

Și pe Google, și pe Facebook, poți controla bugetul (suma pe care ești dispus(ă) să o cheltui lunar (sau zilnic). Poți controla textul și/sau imaginea reclamei, poti controla în ce zone o difuzezi, în ce interval, poți selecta anumite categorii de vârstă și gen (sex). DAR, pentru că cele două platforme de reclamă diferă în mod esențial (mă rog, pentru moment), iată cele mai importante puncte pe care le poti controla.

Reclama pe Google

Punctul de plecare este (încă) lista de cuvinte-cheie. Adică termenii pe care îi folosește lumea când caută genul tău de produs sau serviciu. Tu poți stabili și controla în ce cazuri se va afișa reclama. De exemplu, dacă vinzi mănuși de damă, vei vrea să afișezi reclama pentru căutarea „mănuși călduroase”, să zicem, dar nu vei vrea să o afișezi la căutarea „mănuși de protecție”. Poți controla asta. O mică paranteză: vorbesc aici despre reclama „clasică” pe Google, care se numește Search Ads. Mai există și alte tipuri de reclamă, dar vor fi discutate în detaliu într-un articol dedicat.

Reclama pe Facebook

Deocamdată, căutările pe Facebook nu sunt nici multe, nici foarte relevante. Se străduiesc din greu oamenii lui Zuckerberg să schimbe obiceiul de căutare al utilizatorilor, au făcut și ceva pași importanți, dar nu există comparație cu Google. Însă Facebook oferă ceva diferit: controlul asupra profilului persoanei. Atenție! Aici este marea diferență! Pe scurt: poti să afișezi reclama în funcție de profesie, nivel de studii, loc de muncă, subiecte de interes ale utilizatorilor. Dacă vinzi, ca în exemplul de mai sus, instrumentar medical, e o idee bună să faci reclamă către cadre medicale (da, poți să selectezi asta), care lucrează în instituții medicale, care urmăresc pagini cu informații medicale etc. Înțelegi șpilul? Nu îi afișezi reclama lui mamaie de la țară, care are și ea un cont de Facebook făcut de nepoți. Nici nepoților lui mamaie. Ci medicilor, spre exemplu. Ei decid să cumpere produsele tale de nișă.

Reclama pe Facebook și cea pe Google se exclud reciproc?

Nu, nu se exclud. Doar că trebuie să știi care ți se potrivește mai bine, cel putin la început. În timp, chiar e o idee bună să testezi și în cealaltă parte. Doar să ții cont de marea idee care contează: abordarea e diferită! Eu nu aș face reclamă la săpun organic vegan cu frăguțe pe Google. Sau nu aș începe cu asta, sigur! Pe Facebook poți să identifici persoane care au genul ăsta de interes si poți să te expui mai simplu. Bineînțeles, poti face și reclamă Google, mizând pe cuvinte-cheie gen „săpun home made” (nu „de casă”, că se înțelege altceva). Nu e greșit. Dar nu aș miza pe rezultate la fel de bune ca pe Facebook, în acest caz.

Deși până aici am dat exemple „extreme”, doar ca să fie mai clare ideile, trebuie să precizez că sunt multe cazuri în care e ideal să faci reclamă și pe Google ȘI pe Facebook. Un produs larg utilizat, să zicem un telefon, poate fi promovat cu succes în ambele locuri. Da, cu abordări diferite, cu specialiști care știu ce să studieze și cum se fac lucrurile, dar în ambele locuri simultan. Deci nu, reclama pe Google nu o exclude pe cea de pe Facebook, și nici invers.

Cum te pot ajuta eu

Te ajut să identifici unde e cel mai bine să îți faci reclamă. Voi studia oferta ta, concurența si detaliile pieței. Scopul principal este să obții un profit cât mai mare cu o cheltuială ținută sub control. Concurența ta pierde bani aproape sigur! Tu vei câștiga!

Indiferent dacă vorbim de reclama pe Google sau pe Facebook, ori amândouă, vei avea niște campanii de success, direct reflectate în Creșterea Vânzărilor.

Îți voi explica totul, pas cu pas, vei primi rapoarte detaliate cu date ce pot ajuta afacerea și dincolo de reclama propriu-zisă. Vei avea control permanent asupra cheltuielilor, vei decide în fiecare moment cât vrei să crești afacerea.

Dacă vrei, pot să fac Gratuit o analiză inițială a pieței tale și a oportunității de a investi în reclama pe Google sau pe Facebook.

Scurtă recapitulare

Google, sau Facebook? Unde fac reclamă?

Decizi în funcție de oferta ta. Trebuie să știi că pe Google CLIENȚII TE CAUTĂ, iar pe Facebook TU CAUȚI CLIENȚII.
Dacă vinzi produse sau servicii care se caută des, începi cu reclama pe Google. Dacă vinzi ceva mai de nișă, începi cu Google.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .