SEO în 2021 și după

SEO lucrat fără talent. Sau cu disperare.

SEO este sarea in bucate. SEO face diferenţa între popularitatea diverselor pagini web. SEO e prietenul tău când e făcut bine. Totuși, SEO trebuie adaptat continuu.

SEO (Search Engine Optimization), adică optimizarea pentru motarele de căutare, ar putea fi numit și “optimizare pentru Google”, cel puțin pentru moment, cel puțin în România. E minunat să optimizezi și pentru Bing, Yandex, Duck Duck Go, dar asta e deja la capitolul “și altele”. Ca atare, tot ce contează e să citești CU ATENȚIE regulile de bună practică publicate de Google, ȘI să ții pasul cu ele, pe măsură ce se schimbă. Dar, chiar și mai important, este să înțelegi aceste reguli și să vezi ce funcționează în viața reală.

În foarte multe cazuri, SEO este făcut agresiv, disperat. Cel mai bun exemplu este capitolul Backlinks. Linkurile către site-ul tău venite de pe alte site-uri (cu cât mai celebre, cu atât mai bine) sunt bine privite de către Google, asta se știe clar! DAR! Credința că o ploaie de backlinkuri te va aduce în prima pagină Google e, totuși, greșită. E tot mai greșită. Mă oftic că nu am scris mai demult despre asta, dar nu e târziu nici acum: backlinkurile sunt tot mai puțin importante!

Mai mult, acum începe să devină vizibil cum unii încep să pice uluiţi, de unde până acum reușiseră constant să păcălească sistemul. Vânzătorii de unelte pentru leneși și netalentați în domeniul SEO sunt puțin îngrămădiți, trebuie să își refacă ofertele. Din ce în ce mai mult vor fi, în sfârșit, răsplătite talentul, atenția, corectitudinea, priceperea. Dragi colegi, e timpul să vă puneți pe treabă!

Ce rămâne (sigur) în picioare din SEO

Conținutul

Google “urlă” de ani buni că trebuie să ai conținut bun. Ceea ce părea un îndemn “muncitoresc” către “să fie bine, să nu fie rău” are tot mai multă relevanță în zilele noastre. Vechile tehnici de “keyword stuffing” (aglomerare de cuvinte cheie), tehnici considerate de mult timp încoace “black hat techniques” (tehnici ilicite, să zicem) încă bântuie printre oamenii de SEO. S-au mai rafinat puțin, dar mulți scriu texte fără noimă, doar cu scopul de a insera cuvinte cheie.

Obsesia pentru a bifa, de exemplu, un număr suficient de cuvinte per articol, duce la niște articole de toată jena, cu multă umplutură, balast. Unul dintre cele mai jenante exemple este (în engleză, dar au început și românii să scrie așa) “When it comes to [cuvântul cheie]…” Doar ca să aibă cuvântul cheie în prima frază, și din lipsă de imaginație, mulți ajung la astfel de soluții inestetice.

Relevanța conținutului

Google devine tot mai inteligent. E bazat pe inteligență artificială, și a avansat spectaculos, iar creșterea e exponențială. Nu te mira, dragă specialistule în SEO, sau dragă copywriter-ule dacă textele tale lungi nu vor mai valora prea mult. Nu te supăra, dar văd obsesia de a lungi articole, de a insera cât mai multe infografice etc. Nu, lumea nu e atât de fraieră pe cât pare. Plus că mai suntem și noi pe aici, ăștia care scriem conținut orientat către cititor, nu către mașinăria Google.

Știți ce ne sfătuiește (de bun simț) Google? Scrieți articole așa cum ați vrea voi să citiți. Oare de ce?

Predicție:

Publicul, și imediat apoi – Google, vor sancționa genul ăsta de conținut. Dacă am căutat o rețetă cu morcovi, nu îmi scrii 10 paragrafe despre istoria morcovului înainte de a îmi spune cum să îl gătesc. Eu, un cititor oarecare, sunt total dezinteresat de SEO. Vorbește-mi pe limba mea, sau adresează-te klingonienilor. Nu mai durează 2 ani până când veți fi sancționați!

Tipul de conținut

După Internet 1.0 lucrurile s-au schimbat mult. Una dintre diferențele majore tot mai vizibile este că nu te mai poți baza pe mainpage (sau homepage, pagina pricipală a site-ului), cel puțin nu exclusiv. Mama tuturor rezultatelor concrete este BLOG-ul. Articole proaspete, originale, cu conținut clar și bine structurat. Nu strică și niște imagini sau infografice, dar textul e Dumnezeu. Vrei, totuși, să decretezi mainpage ca mama tuturor paginilor? Nu e problemă, trimiți acolo cu linkuri reprezentative din fiecare articol. Mai poți să folosești și tagul canonical, care întărește autoritatea acelei pagini.

Viteza site-ului

Să mă laud? Să nu mă laud? Hai, că o fac! Ia uite ce zice Google despre viteza acestui site:

Poți verifica rezultatul de mai sus cu linkul ăsta: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=https%3A%2F%2Fgoogle.seorightup.com&tab=mobile . Da, acest site pe care ești acum e “the shit”: 99% pe mobil, 100% pe desktop. Cum fac asta? Explic pe larg în alt episod, poate, dar sigur nu am încărcat paginile cu mii de slideshow-uri, filmulețe sau imagini imense.

A nu se înțelege greșit: după caz, niște conținut media, fie și doar pentru impact vizual, e binevenit. DAR trebuie cântărită foarte bine decizia și găsite cele mai bune versiuni ca acel conținut să nu încetinească pagina. Un foarte mare prieten al nostru, al celor care construim site-uri, este caching-ul. Imediat ce faci caching, viteza se dublează.

De ce e importantă viteza pentru SEO? Pentru că majoritatea consumatorilor accesează Internetul de pe telefonul mobil. Acolo unde viteza contează, desigur. Google vrea să servească pagini rapide, lumea nu are timp să aștepte secunde întregi să se încarce o poză, eventual fără relevanță. O versiune de a “păcăli” treaba asta e să folosești AMP (Accelerated Mobile Pages), dar eu nu m-aș baza pe asta.

Predicție:

În curând, AMP va fi istorie. Google a încercat, dar practica a arătat că nu e o versiune plauzibilă. Site-urile trebuie să aibă din construcție viteză bună de încărcare pe fiecare pagină. Tehnica asta va da rezultate întotdeauna.

Scor maxim in Lighthouse pentru site optimizat
Asa arată un site optimizat, cu scor maxim în Lighthouse. Click pentru video!

Linkuri interne

Cum spuneam și la începutul articolului, dacă nu ai cumva linkuri venite de pe Wikipedia sau BBC, mai bine nu te agiți cu backlinks! Văd lume care cumpără backlink-uri de la tot felul de dubioși, se bucură să fie pe vreun forum rătăcit, unde toți fac spam. Nu mai ține, pun pariu!

În schimb, total la îndemâna ta este să faci linkuri interne. Nu că ar fi vreo tehnică nouă, dar e gratis, e total sub controlul tău, plus că ajută Google să înțeleagă mai bine conținutul. Din nou, si în acest caz, nu trebuie puse link-uri doar pentru SEO. Dacă le pui pe bune, ca să ajute cititorul, Google va aprecia.

Date structurate

Asta e ceva mai tehnică, dar e tot din zona de predicții: într-un an-doi, cine nu folosește Schema Markup va rămâne în urmă. De ce nu și-ar ușura Google misiunea? De ce să nu aibă totul pe tavă? Este SEO în totă definiția lui. Cum să ignorăm asta?

Dacă nu ești programator, dacă faci site-uri în WordPress, de exemplu, e complicat în momentul ăsta să adaugi Schema în site. Încercări timide există (pluginul Yoast are niște opțiuni deja) pentru ușurarea muncii noastre, dar sigur vor fi tot mai multe și mai bine puse la punct. Fii pe fază când devin accesibile, nu le ignora!

Bonus

Acum, dacă ai ajuns până aici cu lectura, ia și un sfat măreț: pentru WordPress, dacă business-ul pentru care lucrezi permite, folosește temele implicite (Twenty Twenty-One e cea mai recentă în acest moment). O altă opțiune este Generate Press, care nu e gratis, dar e ieftină. Au coduri scrise bine, viteza e aproape garantată.

De Mihai Dumitrescu

Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .