Vrei în prima pagină Google? Cum ajungi acolo?

Care-i treaba cu prima pagină?

Ca să vezi ce corect sunt, îţi spun de la început cum stă treaba cu renumita primă pagină din Google. Poți să citești doar primele paragrafe, dacă nu te interesează mai mult.

Prima pagină în Google este mirajul după care aleargă toată lumea. Presupunând că toţi fac lucrurile perfect, doar zece dintre ei vor fi acolo, cel mult. Nu porni cu gândul la prima pagină ca țel suprem! Câteodată piața e atât de aglomerată încât nici nu mertită să te obosești. DAR! Prima pagină Google poate fi atacată mult mai simplu, chiar și în piețe aglomerate, dacă știi să cauți nișe.

De exemplu, dacă vinzi pantofi, nu te agita să iesi în prima pagină Google după căutarea “pantofi”. E aproape total irelevant. Ce fel de pantofi vinzi? De damă? Ok, ai putea ținti să ieși în prima pagină la căutarea “pantofi de damă”. Totuși, chiar și asta e o piață aglomerată. Ce fel de pantofi de damă vinzi? Au altă caracteristică importantă? Au toc? Sunt ușori? Ai putea să fii în prima pagină Google pentru căutarea “pantofi ușori de damă”. Sau, poate că “damă” poate fi înlocuit cu “doamne”, “fete”, “femei”? Trebuie studiat si văzut cum caută lumea. Asta trebuie să țintești: să fii în prima pagină Google la căutări reale ale potențialilor clienți, speculând eventualele lipsuri ale concurenței.

Un sfat: dacă cineva îți garantează că te aduce în prima pagină Google pentru orice cuvânt cheie vrei tu, e bine să te ferești. Mai mult: fugi! E putredă treaba. Absolut nimeni nu poate garanta asta decât dacă folosește tehnici “neortodoxe”. Mai devreme sau mai târziu, ele vor fi sancționate. Adică vei pierde pe termen lung.

De ce ai vrea să apari pe Google?

Nu ești pe Google? Nu exiști! Google este singurul motor de căutare care contează, cel puțin pentru moment, cel puțin în România. Nu are rost să ne învârtim cu povești generale, despre alte motoare de căutare (doar așa, ca să le pomenesc, mai sunt Bing, Yandex, Duck Duck Go etc).

Acum, referitor la afacerea ta – indiferent ce vinzi, produse sau servicii, dacă lumea nu te poate găsi, cum o să vinzi? Probabil că de-aia citești acest articol, pentru că vrei să fii găsit(ă). Toată lumea caută pe Google. Tu nu faci asta, dacă ai nevoie de ceva? Ba da, o faci, dacă vrei să găsești repede ceea ce cauți. De-aia vrei și tu pe Google.

Ce găsești când cauți pe Google?

Deși Google nu este un robot care răspunde la întrebări, sau vreun forum unde se discută în grup, multă lume crede că îl „întreabă pe Google”. Chiar cei de la Google au adoptat asta în terminologia lor, și o încurajează tacit. De fapt, ce îți „răspunde” Google atunci când cauți ceva, este o listă cu paginile de pe Internet care conțin cuvintele pe care le-ai scris chiar tu în căutare. Atenție! Ordinea în care sunt afișate paginile este decisă de Google, și nu la întâmplare, ci după relevanță, după cum vei citi mai jos.

Revenind la căutare: ai căutat „laptop”? O să ți se deschidă prima pagină cu rezultate, cu fix 10 (zece) adrese de Internet, toate având legătură cu laptopuri. Dacă cineva a plătit reclamă, ți se vor afișa, în plus față de cele 10 pomenite, câteva anunțuri plătite. Cele plătite pot fi sus, la începutul paginii, și/sau jos, după rezultatele „organice”. Rezultate organice sunt cele 10 pomenite anterior, care apar fără ca posesorii site-urilor să fi plătit ceva (vezi paragraful următor). La fel, dacă mergi mai departe, în paginile 2, 3 etc.

captura de ecran cu anunturi reclama google platite si rezultate organice
Aşa arată o pagină cu rezultate Google: anunţuri plătite şi rezultate organice (gratis).

Ce trebuie să faci ca să apari pe Google?

Pentru moment, poți sa apari pe Google în următoarele variante:

 • Organic (gratuit)
 • Harta Google (gratuit)
 • Reclamă (plătit)

Gratis pe Google

Organic

Din nou, „organic” înseamnă că Google te afișează pentru că a decis că ești o prezență cu autoritate online, iar afișarea este gratuită. Înainte de a exista reclame pe Google, aceste rezultate erau tot ce găseai.

Deci: cum ieși organic pe Google? Cel mai important: ai nevoie de un SITE BINE FĂCUT. Sunt câteva zeci de reguli de bună practică, pe care Google le actualizează periodic. Un specialist știe să le aplice pe site-ul tău, astfel încât Google îți va lua în considerare site-ul pentru afișare. Poate ai auzit deja de SEO (Search Engine Optimization), adică optimizarea pentru motoarele de căutare. Degeaba ai un site frumos, perfect funcţional, dacă nu este optimizat pentru căutări. Fix aici e bătălia cea mai importantă. Ştiu, suntem obişnuiţi cu ideea, „las-o-aşa, că merge-aşa”, probabil cea mai păguboasă mentalitate. Nu, pe Google nu îl păcăleşti cu fuşereala tipic românească. Chiar dacă, printr-o minune, reușești să fii afișat, garantez că nu va ține mai mult de câteva zile/săptămâni. Uite aici regulile explicate de Google: Google SEO .

Ideal e să fii prezent(ă) pe Internet în mai multe locuri credibile, gen Facebook, Linkedin, Pinterest, Twitter, Google Maps. Cu cât mai bine întreținute conturile astea, cu atât Google te „iubește” mai mult, te scoate în față. Mai mult, chiar şi dacă site-ul tău nu e cel mai bun, poţi să apari în rezultatele Google cu pagina de Facebook, dacă e bine făcută. Atenție! Nu face lucrurile doar „ca să fie”! Trebuie să știi ce faci, altfel poți strica.

Un specialist poate ușura misiunea Google, integrând site-ul în platforma pentru dezvoltatori (google Search Console). Google va înțelege mai simplu despre ce este website-ul tău și va comunica tot timpul mesaje despre paginile bine înțelese sau despre eventuale erori. Astfel, există o garanție suplimentară că lucrurile sunt sub control.

Harta Google

Dacă afacerea ta e una locală, poţi să apari pe Harta Google (Google Maps). Afacere locală înseamnă că oferi produse sau servicii într-un loc anume, la una sau mai multe adrese, unde vrei ca lumea să vină şi să te găsească. Pentru asta, trebuie făcuţi câţiva paşi destul de simpli, dar îți recomand, din nou, ajutorul unui specialist. Pentru harta Google poţi să te înscrii aici: Google Compania Mea. Dacă vrei mai multe detalii, poţi citi articolul Cum faci să apari pe harta Google şi pe Waze.

Reclamă plătită pe Google

Dacă vrei să ieși Garantat și Repede pe Google, poți să faci reclamă Google Ads. Asta costă, dar poate să îţi aducă succes rapid. Ca să câștigi cât mai mult din reclamă, însă, va trebui să apelezi la un profesionist. Altfel, există riscul să cheltui bani degeaba, fără a crește afacerea. Îţi vei acoperi cheltuiala cu specialistul prin ceea ce îţi va economisi acesta, în timp.
Mai nou, și în Romania poți face direct reclamă produselor pe Google, în secțiunea Shopping Ads. Dacă te uiți la imaginea de la începutul articolului, în dreapta sus sunt produse expuse direct.
Mențiune: chiar și dacă plătești reclamă, e posibil să nu o vezi în prima pagină pe Google, ci în a doua sau chiar mai departe.
Citeşte mai mult despre reclama Google Ads în articolul Reclama Google sau aici: Reclama Google e gratis?.

Cum te pota juta eu

Dacă ai citit articolul ăsta fiind interesat(ă) de a te vedea în prima pagină pe Google, garantat ai nevoie de un profesionist. Deși nimeni nu poate să garanteze pagina în care Google te expune, eu pot să te ajut să ajungi acolo, însă – cel mai des – găsind cuvinte cheie potrivite, care câteodată sunt diferite de cele foarte populare. Desigur, dacă ai concurență modestă, nu e o problemă să te aduc în prima pagină, ne trebuie doar puțin timp.

Ținta noastră comună ar trebui să fie creșterea afacerii, iar – pe termen scurt, prima pagină Google nu e chiar o prioritate. Succesul pe care ți-l pot aduce se bazează pe strategie pe termen mediu și lung. Pot găsi pentru tine cele mai bune căi spre o victorie sigură, chiar dacă asta implică niște tehnici subtile și o luptă de gherilă.

Dacă vrei, pot să îți fac GRATUIT o analiză preliminară a prezenței pe Internet si a potențialului de creștere.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .