Vrei un site? De ce?

Prima întrebare este “de ce vreau un site?”. Dacă nu pornești de la întrebarea asta, cel mai probabil vei lua decizii greșite, și treaba nu va fi bună. Pentru că site-ul se construiește în funcție de Scop! Care e scopul tău? Să le luăm pe rând.

Scopul unui site

De ce ai vrea un site? Iată o listă cu posibile răspunsuri:

 • vreau un site personal;
 • vreau un site “cu circuit închis”, pentru clienți;
 • vreau să îmi cresc afacerea, să vând mai mult.

Vreau un site personal

Nimic greșit. Probabil ăsta va fi un site unde vrei să te prezinți, poate să și scrii câte ceva. Ca idee, ăsta poate fi cel mai ieftin site. Cu puțin efort, ai putea să îl faci și gratis. În general, site-urile personale sunt bloguri, dar nu e musai.

Aici nu promovezi produse sau servicii. Aici te prezinți pe tine, scrii ideile tale, “te joci” după cum dorești. Câtă vreme nu are o finalitate comercială, ești îndreptățit(ă) să cauți cea mai ieftină soluție. Cum spuneam și la început, poți să faci un astfel de site chiar și gratuit. Și, chiar dacă nu va fi un blog “clasic”, cu articole scrise frecvent, poți apela la platforme gratuite (WordPress, Blogger etc).  Atenție! Dacă nu te pricepi, caută să nu schimbi nimic, există șabloane gata, alegi unul și doar înlocuiești imagini și texte.

Vreau un site “cu circuit închis”, pentru clienți

Tu îți cunoști afacerea cel mai bine. Dacă ești sigur(ă) că site-ul va servi doar ca o carte de vizită, să vadă clienții că exiști, sau dacă vrei doar să dai acces clienților pentru niște operațiuni (cataloage, formulare etc), atunci site-ul are nevoie doar de dezvoltator web (web developer). Adică cineva care știe “tehnic” să facă un site funcțional. Dacă nu ai nevoie de niște funcționalități aparte, care trebuie programate de la zero, costurile vor fi ceva mai mici.

O să găsești zeci de oferte de “site de prezentare”, cu niște prețuri incredibil de mici. Mare atenție! Chiar dacă servește doar unui scop limitat, site-ul trebuie să fie bun, altfel îți va dăuna imaginii, în loc să o ajute. Vreau să spun că, și în cazul când site-ul nu e optimizat pentru a fi găsit de către publicul larg, el trebuie să arate bine, să fie securizat, să aibă o viteză rezonabilă de încărcare.

Uite un exemplu de site făcut cu unic scop să servească drept carte de vizită: mihaidumitrescu.com. Ai ghicit, e site-ul meu. Singurul meu obiectiv a fost să arăt viitorilor clienți o imagine şi o listă de servicii. Nu mă bazez că cineva o să găsească acel site al meu, atunci când caută serviciile pe care le ofer. Sunt alte locuri unde îmi promovez serviciile optimizat.

Vreau un site care să îmi crească afacerea

Dacă ai înțeles că poți să câștigi mai mult, ești deja la jumătatea drumului spre o decizie corectă. Puține afaceri pot exista fără să fie prezente pe Internet. Pentru majoritatea afacerilor, Internetul e cel mai mare canal de câștig, direct sau indirect.

Acest tip de site trebuie dus spre perfecţiune, ca să poţi să te lupţi cu concurenţa. Un astfel de site trebuie să fie:

 • perfect funcţional;
 • vizibil, în mod corect, pe orice aparat;
 • securizat;
 • reprezentativ pentru afacerea ta, ca design şi conţinut;
 • optimizat pentru căutări (SEO).

Să luăm, pe rând, punctele de mai sus, şi să le explicăm puțin.

Site funcțional

Un site trebuie să fie vizibil în întregime, totul să se încarce în pagină astfel încât utilizatorul să parcurgă ușor toată informația. Atunci când vizitatorul apasă pe un link sau un buton, trebuie să fie redirecționat corect către secțiunea asociată. Uite, apasă butonul de mai jos:

Nu s-a întâmplat ce te așteptai, așa este? Despre asta vorbesc. Cred că vreo 20% dintre site-uri au erori de genul ăsta. Nasol, nu? Păi, cine e de vină?

Site vizibil pe diverse dispozitive

La nivelul anului 2020, deja e clar că majoritatea consumatorilor de Internet se conectează de pe telefonul mobil. Confirm asta nu doar datorită statisticilor globale, care sunt foarte precise. Am avut un singur client al cărui site era accesat în mod egal de pe computer și mobil. Cumva, să zicem că e de înțeles, dat fiind specificul afacerii. E vorba despre o agenție imobiliară de pe Coasta de Azur. Mă gândesc că, atunci când vrei să cumperi o proprietate scumpă, vrei și să vezi foarte bine pozele proprietății, iar un ecran de mobil e ceva mai puțin ofertant. Toate celelalte site-uri pe care le-am dezvoltat au un procent de peste 60% de accesări de pe mobil, și cam 5% de pe tabletă, TV-ul crește si el spre 3-4%.


Deci, e de la sine înțeles că nu vrei să pierzi marea majoritate a potențialilor clienți, și trebuie să le afișezi site-ul corect pe mobil. Aș spune că – tot așa – vreo 20% dintre site-uri sunt “praf” pe mobil. Unele site-uri nici măcar nu se redimensionează pe ecranul telefonului, trebuie să mărești (zoom) fiecare porțiune de text si să te plimbi de colo-colo cu degetul pe ecran ca să poți duce un rând la capăt. Înafară de niște instituții de stat, care știm cât de interesate sunt de contribuabil, există site-uri de firme private, și nu puține, care arată rău pe mobil. Fraților, vă autosabotați!

Site securizat

Aici sunt două aspecte:

 • securizare internă a site-ului
 • securizare pentru utilizator.

Securizarea internă presupune toate măsurile de luat ca să împiedici hackerii să îți facă lucruri rele sau extraordinar de rele. Nu vreau să te sperii, dar dacă “doar” pierzi site-ul, pentru că a fost atacat, poate fi un deranj mic. Ai putea să fii acuzat(ă) penal pentru lucruri pe care nu le-ai făcut! Dacă site-ul tău nu e securizat, niște kackeri ar putea să injecteze malware de phishing pe site-ul tău. Adică să fure date bancare de la clienți. Hm? Ce zici? Poate data viitoare iei în calcul să plătești pe cineva care se pricepe la construit site-uri serioase?

Partea de securizare către utilizator presupune utilizarea unui certificat digital. Hai să îți dau o veste bună: îl poți obține gratuit. Hai, că știu că îți place cuvântul ăsta! (Glumesc.) DAR! Din nou, trebuie să știi ce e de făcut mai departe. Un site poate fi accesat concomitent în 4 feluri (ca adresă): http://www.site-frumos.ro, http://site-frumos.ro, htpps://www.site-frumos.ro, htpps://site-frumos.ro. Ele coexistă. Litera “s” din https înseamnă securizat. Trebuie să redirecționezi toate variantele către una securizată. Eu recomand să folosești adresa fără “www”. Acel prefix nu mai este necesar, nu aduce vreun avantaj, doar ocupă spațiu (de exemplu pe un material publicitar tipărit, unde scrii și adresa web). Deci, chiar dacă eu scriu în bara de adrese http://www.site-frumos.ro, trebuie să fiu dus automat pe “https://site-frumos.ro”. De ce trebuie să te preocupe asta? Pentru că așa zice Google, poți citi AICI.

Site reprezentativ pentru afacerea ta, ca design şi conţinut

Dacă vinzi jucării, de exemplu, ar fi o idee bună să folosești un design vesel, multicolor. În ce privește designul, există mii de resurse gratuite din care te poți inspira, nu trebuie să inventezi roata. Există, de asemenea, teme “la gata”, pe care le poți cumpăra (costă vreo 50 de dolari, adică mult mai puțin decât dacă plătești un design făcut de la zero).

Conținutul trebuie să fie adaptat publicului tău. Trebuie să fie clar, aerisit, să ofere informațiile cât mai accesibil. Asta te va ajuta și pe tine, pentru că lumea va fi dusă ușor către scopul final: vânzarea. Atenție la gramatică! Atenție la conținutul vizual (poze, video)! Încearcă să limitezi conținutul media, îți poate afecta viteza site-ului! Un dezvoltator web știe cum să redimensioneze totul ca site-ul să rămână funcțional, să nu se încarce în zeci de secunde.

Site optimizat pentru căutări (SEO)

Să zicem că afacerea ta este o școală de muzică. Fie vinzi cursuri online gata înregistrate, fie culegi doritori care vor participa online la cursuri. Firma ta se numește, să zicem, S.C. Veronica School. Ți-ai facut un site, și speri că vei aduna clienți. Ce crezi că trebuie “scos” în față? Îți spun eu: nu “Veronica School”, ci “cursuri de muzică online”. Nimeni (înafară de prietenii tăi și, poate câțiva clienți deja “agățați”) nu va căuta “Veronica School”,  atunci când își dorește cursuri de muzică. Nu te speria, poți să treci și Veronica School pe site, dar asta la datele firmei. Trebuie să te concentrezi pe “cursuri de muzică online”.

Vei reuși să crești afacerea DOAR dacă vei avea site-ul prezent între cele pe care le afișează Google la căutarea “cursuri de muzică”. Cum faci asta? Cu SEO (Search Engine Optimization), adică optimizare pentru motoarele de căutare. E un domeniu profesional foarte serios, trebuie să înveți destul de multe ca să acoperi tot ce e de făcut pentru SEO. Vreau doar să reții că textele de pe site, chiar și pozele sau clipurile trebuie optimizate și centrate pe căutările care pot să îți aducă clienți. Mai mult, dacă ai foarte multă concurență, e bine să găsești și alte cuvinte-cheie, pe care concurența nu le-a “atacat”. S-ar putea să dai rezultate foarte bune pe cuvinte-cheie gen “cursuri de vioară online” sau “teorie muzicală”. Asta se decide în urma unui studiu ceva mai complex al pieței. Ideal, studiul se face de către un specialist. Dacă, însă, vrei să faci singur(ă) treaba asta, uite un ghid pentru începători: Ghidul Google pentru SEO .

Revin, în final, cu ideea de la început. Primul pas, atunci când vrei un site, este să înțelegi ce aștepți de la acel site. Complexitatea lui, prețul plătit, dar și profitul adus afacerii tale depind de asta. Și, chiar dacă ai deja un site excelent (felicitări!), e bine să folosești și alte canale populare pe Internet: Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Pinterest etc.

Dacă vrei să câștigi din prezența pe Internet, iată un sfat sincer: nu căuta să ieși cât mai ieftin, ci să ai profit cât mai mare! Asta e cheia succesului, ți-o spune un specialist care a ajutat la creșterea sănătoasă a unor afaceri serioase. Mai poți citi pe subiectul ăsta în articolele “Cât costă un site?” și „Cum lucrez eu„.

Cum te pot ajuta eu

Dincolo de articolul de față, pot să îți explic ce beneficii concrete îți va aduce prezența corect construită pe Internet. Cum poți să crești profitul, portofoliul de clienți, renumele afacerii.

Pot să te ajut să ai o imagine modernă, adaptată clienților tăi potențiali. Pot să identific canalele cele mai bune din care obții vânzări.

Evident, pot să îți construiesc un site optimizat dupa cele mai noi reguli de bună practică. Google te va afișa publicului care caută produsele sau serviciile tale.

Nu în ultimul rând, te pot ajuta să prezinți afacerea în toate locurile de mare interes pe Internet, acolo unde căutăm potențiali clienți.

Dacă vrei, pot să îți fac GRATUIT o analiză preliminară a prezenței pe Internet si a potențialului de creștere.

Îmi poți scrie aici:
  Hai să evităm spam-ul! Te rog răspunde la întrebarea de mai jos:

  Folosesc datele de mai sus doar pentru a te contacta prima dată, apoi le șterg. Nu stochez date personale.

  De Mihai Dumitrescu

  Mihai Dumitrescu este freelancer Expert in Internet Marketing. Cu o experienta internationala de peste 15 ani, Mihai are in portofoliu zeci de websiteuri construite de la zero, cu rezultate reflectate direct in profitul clientilor. Este permanent la curent cu cele mai noi tehnici de SEO (optimizare pentru Google) si SEA (reclama Google Ads).
  Clientii apreciaza cel mai mult la colaborarea cu Mihai felul prietenos si usor de inteles in care abordeaza si explica fiecare detaliu si, mai ales, intelegerea deplina a intereselor fiecarei afaceri.
  Mihai mai poate fi contactat si aici: SEO & PPC Freelancer .